AI og trivsel

En ny tech-tsunami er på vej!

”Gå ikke på kompromis med trivsel og produktivitet ved implementering af generativ AI” – Louise Harder Fischer lektor og forsker på IT-Universitetet.

”Generativ AI vil komme til at transformere mange arbejdsopgaver i de kommende år, og vi kan allerede nu se, at de virksomheder, der målrettet går efter at udnytte potentialet, opnår betydelige konkurrencemæssige fordele”– Steen Christensen, direktør i Rambøll Management Consulting.

De fleste arbejdspladser står over for en række udfordringer og muligheder som følge af GAI. Det vil, i den forbindelse, give god mening at inddrage medarbejderne i beslutninger om brug af nye digitale løsninger, idet de medarbejdere, der finder ud af, hvordan man samarbejder med AI, vil få den største gevinst, både når det gælder produktivitet, meningsfuldhed, trivsel og udvikling af ens faglighed.

World Economic Forums Future of Jobs Report fra 2023 vurderer, at 42 procent af medarbejderskaren skal efteruddannes i brug af AI og big data i perioden 2023-2027. Det vil være virksomhedernes ansvar at udarbejde strategier for, hvordan de får trænet både deres nye og erfarne medarbejdere.

Som en del af Louise Harder Fischers forskning, har hun udarbejdet nogle principper for brug af GAI:

  • Når virksomheden indfører GAI, skal det ske omkring en gensidig forståelse af brugen og værdien af det.
  • Der skal være mening med og kreativitet i anvendelsen af GAI. Der skal være organisatorisk støtte gennem retningslinjer, politikker og strukturer.
  • Virksomheden skal sikre autonomi og ansvarlighed i anvendelsen af GAI. Der skal skabes tydelige læringsstrategier for at støtte modenhed, kompetenceopbygning og færdigheder.
  • Der skal tilsikres synlighed og gennemsigtighed i hvad, hvornår og hvorfor, man bruger GAI.
  • Rollefordelingen mellem AI i beslutninger om tildeling, udførelse og godkendelse af opgaver skal være tydelige.
  • Virksomheden må ikke miste identitetsskabende ”tone-of-voice” i kommunikationsarbejdet.

Spørgsmålet er, hvordan vi sikrer det gode arbejdsmiljø, når arbejdspladsen gennemgår store forandringer. Over halvdelen af de private virksomheder har ikke inkluderet AI som en del af den obligatoriske oplæring/udvikling af medarbejderskaren.

Vigtigt f.eks. at give medarbejderne indsigt i, hvordan der skrives skarpe prompts, der genererer de bedste outputs, og kildekritik bør også være en del af opkvalificeringen. Det handler i høj grad om at bruge løsningen på den rigtige måde til den rigtige opgave.

Lehman Partners har fokus på fremtidens arbejdsmiljø herunder ansvarligt arbejdsdesign samt opbygning af en bæredygtig læringskultur.